In het verre oosten werd voetreflex massage  al zeer vroeg toegepast als behandelmethode bij het bestrijden van klachten en aandoeningen.

In 1958 las de Duitse verpleegster Hanne Marquardt het boek van Eunice Ingham. Zij werd daardoor zo geboeid dat ze voetreflexologie in de praktijk ging toepassen. Haar enthousiasme bracht haar er toe door middel van cursussen en workshops voetreflexologie in Europa bekendheid te geven. Sindsdien wordt de therapie over de gehele wereld met succes toegepast.

Voetreflexzonetherapie is een ervaringstherapie. Toepassing van deze behandelmethode blijkt zeer goede resultaten te geven. Ook in gevallen waar andere therapieën geen succes hebben gehad. Bij onderzoek van de voeten blijkt dat vooral op de voetzool zones voorkomen die corresponderen met de organen in het lichaam. De ligging van de orgaanzones op de voetzool lijkt sterk op het patroon van de organen in het lichaam. Er bestaat geen eenduidige verklaring waarom het lichaam op deze wijze op de voeten wordt geprojecteerd. De ervaring leert echter dat een goede voetreflexbehandeling een krachtige stimulans kan zijn, waardoor het lichaam in balans komt. Daardoor kan het zelfhelend vermogen van het lichaam zijn werk doen. Dat voetreflexologie een positief effect heeft, is zelfs vastgesteld in het kader van onderzoek aan de Michigan State University in de USA.

Begrijpelijkerwijs is de eerste reactie verbaasd of sceptisch, wanneer de voeten gemasseerd worden, vooral als stoornissen op geen enkele manier in verband lijken te staan met de voeten. Maar het ‘pijnlijk-weldadige’ gevoel tijdens de voetreflexmassage, waar het hele lichaam voelbaar in wordt betrokken, en de therapeutische werking ervan, geeft bij veel twijfelaars al heel snel als resultaat dat zij er anders over gaan denken.

Voetreflexmassage kan o.a. worden toegepast bij:

  • Allergieën
  • Exceem
  • Hoofpijn
  • Hooikoorts
  • Blaasontsteking
  • Stress