Segmentale massage is een therapeutische massage gebaseerd op reflexzones. Het combineert technieken van shiatsu met klassieke massage. Bij segmentale massage wordt er vanuit gegaan dat het lichaam bestaat uit verschillende onderdelen, ook wel segmenten, die per segment behandeld kunnen worden.

Hoe werkt het

Bij een segmentale massage gebruiken we het feit dat van uit de wervelkolom bij elke ruggenwervel zenuwen uittreden het lichaam in. Deze zenuwen gaan naar verschillende gebieden, zoals huid, zenuwen, organen, spieren en botten. Vanuit elke wervel wordt dus een stukje van het lichaam aangestuurd. Elk stukje noemen we hierbij een segment.

Alle onderdelen binnen een segment staan met elkaar in verbinding. Ze kunnen elkaar hierdoor onderling beïnvloeden. Normaal werkt ons zenuwstelsel als eenheid. Dit kan uit balans raken. Er kan bijvoorbeeld een afwijking in één van de organen van een bepaald segment optreden. Dit beïnvloedt na verloop van tijd de andere onderdelen van hetzelfde segment. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de pijn in je linkerarm bij hartklachten.

Storingen in inwendige organen en hun functies kunnen zich uiten door overgevoeligheid van de samenhangende huidzone. Als bijvoorbeeld de maag verstoord is kunnen we dit vaak in de daarbij behorende huidzone waarnemen. De huid kan dan verkleefd of pijnlijk zijn.

In een spier of spiergroep kan een verstoring zich uiten door langdurige spanning waardoor pijnlijke plekken ontstaan. Maar ook een chronische overbelasting in het zenuwstelsel door spanning of stress kan het functioneren van spieren en organen verstoren. De oorzaak ligt dan niet in een orgaan of spier, maar bijvoorbeeld in een slechte arbeid-rust-verhouding of psychosociale problemen.

Massagetechniek

Bij deze massagevorm worden specifieke stevige handgrepen gebruikt om het gebied te behandelen dat in verbinding staat met de klacht. Tijdens de massage wordt bij een klassieke massage, segmentale massage aanvullend ingezet.

Segmentale massage kan een positief effect hebben op verschillende klachten, zoals:

  • Maagklachten
  • Astma
  • Nierklachten
  • Spijsverteringsproblemen
  • Problemen met het urogenitaal systeem (het gehele systeem van urineweg en geslachtsorganen)