Door onderzoek en ervaring is ontdekt dat er interactie is tussen de inwendige organen en specifieke huidzones die behoren bij het betreffende orgaan.

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam. Dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt.

Bindweefselmassage is een reflexzonemassage. Er wordt van uit gegaan dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen, lichaamsfuncties en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

Storingen in deze gebieden zullen aan de oppervlakte van het lichaam zichtbaar worden. Door het ontstoren van deze zones kan een normaliserend effect verkregen worden.

Zo’n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen of optillen van de huid) tot het rollen van de huid. Door de massage worden de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen’ verminderen.

Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.

Hoe werkt het?

Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De zenuwen die onze organen ‘aan het werk’ zetten, lopen door de wervelkolom. Vanuit hier ontspringen ze via de wervels naar delen of organen in het lichaam.

De zenuw die bijvoorbeeld de maag aanstuurt, komt halverwege de rug vanuit het ruggenmerg. Wanneer iemand maagklachten heeft, is dat op deze plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden, zit als het ware niet ‘los’. Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.

Een ander voorbeeld: mensen met een slechte vaatfunctie in de benen, voelen vaak na enige minuten behandeling in het lage rug- en bekkengebied dat hun benen en voeten warmer worden. Dat komt omdat de zenuw die de bloedvaten in de benen aanstuurt, laag in de rug ontspringt vanuit de wervelkolom.

De behandeling

Als eerste zal worden gevraagd of er klachten zijn en waar deze uit bestaan. Ook is in het vraaggesprek aandacht voor de algehele lichamelijke conditie, het mentale welzijn en medicijngebruik. Dit doet de masseur omdat bindweefselmassage van invloed kan zijn op eerdere operaties en oude of al langer bestaande klachten. De behandeling begint met een onderzoek van de rug. Hierbij zit de patiënt op de massagetafel. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan de masseur opmaken waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.

Vervolgens wordt (liggend op de tafel) met massagegrepen de doorbloeding van het bindweefsel geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Afvalstoffen of verklevingen worden zo losgemaakt. De grepen worden op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op de armen, benen, romp en gezicht plaatsvinden.

Na afloop wordt het onderzoek van de rug herhaald.

Bindweefselmassage kan eenmalig worden uitgevoerd om onderliggende probleemzones te belichten, maar soms zijn meerdere behandelingen nodig om zo aanwezige stoornissen te verminderen.

Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage vijftien minuten tot ongeveer drie kwartier. Als iemand sterk op de behandeling reageert, zal de masseur niet te lang doorgaan. De tijdsduur kan door meerdere behandelingen, verspreid over enkele weken opgevoerd worden.

Aangezien bindweefselmassage niet altijd even prettig aanvoelt, is het fijn om aansluitend een ontspanningsmassage te ondergaan.

Effect

De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen. Deze verschijnselen dienen binnen 24 uur voorbij te zijn. Na meerdere behandelingen kunnen klachten verdwijnen.

Bindweefselmassage kan o.a. worden toegepast bij:

–        Hoofdpijn en migraine
–        Buik- en borstkas aandoeningen
–        Maag- en darmaandoeningen
–        Doorbloedingsstoornissen
–        Chronische verkoudheid
–        Aandoeningen aan het bewegingsapparaat
–        Gewrichtsproblemen
–        Vertraagd herstel na weefselschade
–        Slapeloosheid.

Bindweefselmassage heeft ook een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en op cellulitis, striae en littekenweefsel.