In onze dynamische westerse maatschappij krijgen we steeds meer te maken met de gevolgen van stress, een (te) hoge werkdruk en het steeds opnieuw moeten aanpassen aan de veranderingen in onze samenleving. Veel mensen hebben daar problemen mee, zowel junioren als senioren. Veel te vaak wordt geen aandacht geschonken aan de eerste symptomen die wijzen op een te hoge belasting of werkdruk. Als gevolg daarvan worden steeds vaker problemen als spanningshoofdpijn, burn-out, arm-, nek- en schouderklachten geconstateerd. Arm-, nek- en schouderklachten als gevolg van vaak herhaalde bewegingen zijn ook bekend onder de benaming “RSI” (repetitive strain injury).

Bij veel beroepen zoals kappers en beeldschermwerkers komen veel repeterende handelingen voor waardoor een kleine spier of spiergroep zwaar wordt belast. De uitgevoerde handelingen vergen echter weinig inspanning. Daardoor neemt de hartwerking niet toe. De combinatie van onevenredig veel gebruik van een spier of kleine spiergroep zonder extra toevoer van bloed zorgt ervoor dat de spier verzuurt en een te hoge basistonus aanneemt. Spierpijn en aanverwante klachten zijn het gevolg.

Om gezondheidsproblemen en uitval te voorkomen is het van groot belang dat structureel wordt gewerkt aan stressreductie en spierontspanning. Een prima hulpmiddel hierbij is stoelmassage of stoelshiatsu. Deze behandelmethode wordt tegenwoordig veel toegepast in de werksituatie. Het is een laagdrempelige, prettige methode om het stressniveau te verlagen en zo de negatieve gevolgen te verminderen of te voorkomen. Het laagdrempelige komt vooral tot uitdrukking in het feit dat de cliënt de behandeling gekleed ondergaat. Iedereen die stoelshiatsu heeft ondergaan, is enthousiast.

Wat is StoelShiatsu?

Bij StoelShiatsu zit de cliënt op een stoel die speciaal is ontwikkeld om een zeer ontspannen en rustgevende houding te kunnen aannemen. Bovendien stelt deze stoel de behandelaar in staat een effectieve massagebehandeling te geven. Met manuele technieken bewerkt de behandelaar de rug- en schouderpartij van de cliënt. Ook de armen en de nek krijgen de nodige aandacht. Door de behandeling wordt het stressniveau belangrijk verminderd. Daardoor treedt verlaging van spiertonus op en wordt de stofwisseling verbeterd. Wereldwijd wordt deze effectieve methode van ziektepreventie met veel succes toegepast.

Bedrijven en instellingen die het belang inzien van preventie van ziekteverzuim, kunnen eigenlijk niet om deze methode heen. De kosten zijn laag en de opbrengsten hoog. Uiteraard wordt stoelmassage ook toegepast in mijn praktijk.