Shiatsu betekent ‘druk met de vingers’ (shi = vinger, atsu = druk) en is een holistische therapie. Dat wil zeggen dat de persoon als geheel, zowel lichamelijk als geestelijk, centraal staat. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose wordt ook rekening gehouden met de achtergrond, zoals gezinssituatie, werk, werkbelasting, sport, sportbelasting en levensstijl.

Shiatsu is van oorsprong een traditionele Oosterse geneeskunde en wordt gebruikt voor de behandeling van klachten waarbij zowel fysieke als psychische aspecten een rol spelen.

Shiatsu is er in de eerste plaats op gericht het zelfgenezend vermogen van het lichaam te versterken en ziekte te voorkomen en te genezen. Op een ontspannen manier en met gebruik van natuurlijk lichaamsgewicht, wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet worden gegeven. Door de druk die de behandelaar geeft op het lichaam van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom, ook wel ‘ki’ genoemd, in de  energiebanen in het lichaam, de meridianen, met als doel het energieniveau te herstellen en in balans te brengen. Het toepassen van druk op deze punten verlicht niet alleen de pijn, maar stimuleert ook de huid, verlicht spierstijfheid, reguleert het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam om zowel lichaam als geest te helpen ontspannen. Als de energiestroom geblokkeerd is, kan het lichaam ziek worden.

Het dagelijkse, hectische leven is een enorme bron van stress, waar uiteindelijk lichaam en geest hun tol voor betalen. Veel mensen zijn bezorgd over de nadelige effecten die het moderne leven op hun gezondheid hebben. Shiatsu is een manier om bewust te worden van ons lichaam en om er voor te zorgen. Het is een manier om je gezondheid in eigen handen te nemen.

Shiatsu kan een preventieve werking hebben en is zeer ontspannend om te ondergaan. Het is dus prettig en effectief tegelijkertijd. In situaties waarin emotionele factoren of stress een onderliggende factor zijn, is shiatsu daarom zeer effectief.

Shiatsu kan o.a. worden toegepast bij:

  • Hoofdpijn
  • Nek- en schouderklachten
  • Rugklachten
  • Spierpijn
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid, stress
  • Depressie, onrust
  • Tenniselleboog
  • Spijsverteringsklachten

Om de bij de behandeling vrijkomende afvalstoffen snel af te kunnen voeren, is het belangrijk om na de behandeling extra water te drinken.

Heb je andere klachten heeft en wil je weten of shiatsu kan helpen, neem dan contact met mij op.